6 Ocak 2016 Çarşamba

KONJENİTAL KULAK MEMESİ YARIKLARININ DÜZELTİLMESİ

GİRİŞ
Kulak memesi problemlerinin işitme üzerine hiç bir etkisi olmadığı halde, takı kullanımına engel olması ve kozmetik nedenlerle psikolojik sorunlar yaratabilir. Kulak memesi yarıkları konjenital olabildiği gibi, ağır küpeler kullanımıyla travmatik nedenlerle de oluşabilir. Konjenital kulak memesi yarıkları çok farklı olabilmektedir. Hafif bir çentiklenmeden, ağır doku kayıpları gösteren tiplerine kadar değişik formları olabilir. İkinci olarak yarıkların her bir parçası arasında asimetriler görülse de, büyük bölümü simetriktir.
Kitayama ve ark. kulak memesi yarıklarını 4 guruba ayırmışlardır:
i. Logitudinal yarıklar
ii. Horizontal yarıklar
iii. Üç loblu yarıklar
iv. Doku kaybı bulunanyarıklar
Kulak memesi yarıklarının cerrahi tedavisi için pek çok teknik tanımlansa da, pek çoğunun bir standardı olmadığı gibi, sonuçları da çok tatminkar değildir.
HASTALAR
2008-2010 yılları arasında 2.si sol, 2.si sağ kulakta bulunan 4 olgu (yaşları 8-34) aynı cerrahi teknikle tedavi edilmiş ve 6 aya kadar takip edilmiştir.
DİAMETRİK MENTEŞE FLEP TEKNİĞİ
Yarık ile ayrılmış loblardan birinin lateral, diğerinin medial yüzlerine insizyonlar yapılarak menteşe gibi açılan 2 flep hazırlanır. Flep boyutlarının birbirlerine eşit olası gerekmektedir. Ön parçanın lateralinden kaldırılan flep, arka parçanın medial yüzüne, ardaki parçanın medialyüzünden kaldırılan flep, ön parçanın lateral yüzeyini kapatacak şekilde stüre edilir.


"1" nolu flep, lobülün anterior bölümünde lateral yüze yapılan inferior pediküllü flep olarak hazırlanır. "2" nolu flep, lobülün posterior bölümünde, medial yüze yapılan inferior pediküllü flep olarak hazırlanır.


A.Yarık lobül, B.İnsizyonlar işaretlenmiş C.Sütürasyon sonrası


TARTIŞMA
İlk yarık lobül onarımını 1954 yılında McLaren basit kenar sütürasyon tekniğiyle tanımlamıştır. Bait yarıklar Z-plasti, L-plasti veya V-plasti teknikleriyle onarılabilmektedir. Doku kaybının fazla olduğu durumlarda bu yöntemlerle yapılan onarımlarda küçük bir lobül oluşmakta veya önemli skarlar glişmektedir. Bu teknikle herhangi bir doku rezeksiyonuna gerek kalmadan onarım söz konusu olmaktadır. Hematomun önlenmesi için sütürasyon sonrası hafif bir eksternal tamponaj yapılması faydalı olmaktadır.


Aurikula lobülünün aurikuler arterlerden gelen oldukça zengin kan dolaşımı vardır ve flep pedikül ve boy oranı 3:1.e kadar uzatılmasında bir sakınca oluşturmaz. Diametrik menteşe flep tekniğiyle, önceki tekniklerdeki gibi küçük bir çentik kalması söz konusu değildir. Yeni oluşturulan lobülün lateral yüzü, posterior bölümün medial yüzeyi ile (tersi de doğru) kapatılarak çentiklenmenin önüne geçilmektedir. Başlangıçta lateral yüzde görülen sütür hattı 3 ay içinde son derece silik hale gelmektedir.

KAYNAK
Yong Qing, MD, Ying Cen, MD, Xuewen Xu, MD, and Junjie Chen, MD. Head & Neck Surgery DOI: 10.1097/SAP.0b013e31824144a7, China



--
Prof.Dr. Mustafa Asım ŞAFAK,
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi
Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı
KBB Anabilim Dalı Başkanı
NEMJ Baş Editör
Lefkoşa, KKTC 

Mobile Phone KKTC: 0 542 877 55 66 
                         TC: 0 532 361 18 90
www.masafak.com


ŞAFAK MA, MD.
Professor of Otorhinolaryngology
Head of Otorhinolaryngology Department
President of Surgical Science Division
Near East University, Faculty of Medicine
Chief Editor of Near East Medical Journal

GSM: TRNC +90 542 877 55 66
          TR     +90 532 361 18 90


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder