24 Aralık 2014 Çarşamba

ÇAY TÜKETİMİYLE ORAL KAVİTE KANSERLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

GİRİŞ
Oral kavite kanserleri (dil, bukkal mukoza, dudak jinjivası, ağız tabanı ve damak) en sık karşılaşılan 8.malign tümörlerdir. Çinden bildirildiğine göre insidansı 100 binde 3,29, mortalitesi 1,49'dur. Oral kavite kanserlerinin survi oranları ve yaşam kaliteleri tüm dünyada düşüktür. Oral kavite kanserlerinin insidansında genetik faktörler, tütün ve alkol alışkanlıkları, meyve ve sebze tüketimi önemli bulunmuştur. Bu açıdan korunma yöntemleri önemlidir. 
Çay, Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen ve tüm dünyada en çok tüketilen içeceklerdendir. Laboratuvar çalışmalarından elde edilen kanıtlar, çay bileşenlerinin tümorogenesisi inhibe ettiğni göstermiştir (Yang CS et.al.2011; Lambert JD, Elias RJ 2010).
METOD
Çay ve oral kavite kanser ilişkisini inceleyen çalışmalar bu başlıklar altında taranarak bir metanaliz yapılmıştır. Şu kriterlere uyan çalışmalar dahil edilmiştir:
i. Çay tüketimi ve kanser riskini inceleyen kontrollü veya cohort çalışmalar
ii. Yeşil çay, siyah çay veya total çay tüketimine odaklanan çalışmalar
iii. Sonuç olarak oral kanserlerine odaklanan çalışmalar
jv. Bulgu olarak rölatif risk (RR), OR ve %95 CI değerleri verilenler veya bunların hesaplanabileceği bilgiyi içerenler
Şu çalışmalar değerlendirme dışı bırakılmıştır:u 
i. Derlemeler
ii. tekrarlı ve birbirini kapsayan türdeki çalışmalar
BULGULAR
PubMed'den 343, Web of Knowledge'dan 595, Wan Fang Med Online'dan 24 çalışma bulunmuş ve kabul kriterlerine uyan 30'u seçilmiştir. Atılma kriterleri sonucunda 4'ü prospektif, 15'i kontrollü 19 çalışma sonuçları incelenmiştir. Bu çalışmalarda toplam 4675 kanser olgusu inceleniyordu. Çalışmaların 6'sı Çin, 4'ü ABD, 3'ü Brezilya, 2'si İtalya, 2'si Japonya, birer tanesi de Fransa ve Danimarka'dan yapılmıştır. 
TARTIŞMA
En yüksek çay kullanımıyla, en düşük kanser gürülmesi arasında bir ilişki olduğu görülmüştür. En yüksek kanser oranlarında en düşük çay kullanım alışkanlığı sadece yeşil çay için bulunmuştur. Çay ve kanser arasındaki bu ilişki en yüksek Asyalı ve Kafkasyalılarda görülmüştür. Fazla çay kullanımıyla, düşük kanser oranı ilişkisi hem prospektif, hem kontrollü çalışmalarda bulunmuştur.
Diğer metanaliz çalışmalarında yeşil çay kullanımıyla AC kanserleri arasında ilişki gösterilirken, mesane kanserleri ve kadınlar için meme kanserleri için anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. 
Yeşil çayda bulunan EGCG (epigallocatechin 3 gallate) karsinoma hücrelerinin büyüme ve invazyonunu inhibe etmektedir. Yeşil çay yapraklarının ağızda tutulması ile, tükrük içinde catechinler izlenmektedir. Yeşil çayın ayrıca diş çükürleri ve periodontal hastalıkları da azalttığı görülmüş. 
Bu çalışmada kullanılan çay miktarlarına bağlı kontrollü ilişki ortaya konulamamaktadır. Her nekadar yeşil çayın daha etkili olduğu görülse de, ilgili çalışmaların önemli bir bölümünün Asya'dan çıkıyor olması ve bu bölgede yeşil çay kullanımının daha fazla olması bu sonucu etkiliyor olabilir.
KAYNAK
Wang W, Yang Y, et.al. Oral On: 276-81cology 2014; 50
--
Prof.Dr. Mustafa Asım ŞAFAK,
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi
Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı
KBB Anabilim Dalı Başkanı
NEMJ Baş Editör
Lefkoşa, KKTC 

Mobile Phone KKTC: 0 542 877 55 66 
                         TC: 0 532 361 18 90
http://mustafaasimsafak.blogspot.com


ŞAFAK MA, MD.
Professor of Otorhinolaryngology
Head of Otorhinolaryngology Department
President of Surgical Science Division
Near East University, Faculty of Medicine
Chief Editor of Near East Medical Journal

GSM: TRNC +90 542 877 55 66
          TR     +90 532 361 18 90


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder