3 Şubat 2016 Çarşamba

Fwd: BADEMCİK AMELİYATI SONRASI NELER YAPMALIYIZ

Sayın Veliler, Hasta Yakınları ve Sayın Hastalarımız,


Bademciklerin alınması, ameliyat sonrasındaki 7-10 gün boyunca oldukça ağrılı bir yeme içme dönemi yaşayacağınız anlamına gelir. Boğaz ağrısı dışında, ağrı kulaklardan yansıma şeklinde de hissedilebilir. Bu dönemin bir diğer özelliği ise her an bademciklerden bir kanama ihtimali olabilmesidir. Boğaz ve yutkunma ağrıları için çocuklarda ve erişkinlerde parasetamol içeren ilaçlar ilk seçenek olmalıdır. Parasetamol ile kontrol edilemeyen ağrılar için novalgin damla kullanılabilir.


KANAMA RİSKİ

Kanama riski ilk 1-2 gün ile 8-10.günlerde daha fazladır. Bu nedenlerle bu özel dönem boyunca kullandığımız ağrı kesiciler ve beslenme alışkanlığımıza dikkat etmemiz gerekmektedir. Özellikle kan sulandırıcı özelliği olan ilaçlar kesinlikle 1 hafta boyunca kullanılmamalıdır. Çoğu zaman ilaç bile sayılmayan ASPİRİN bu tür ajanların en önemlisidir. Yine özellikle bu dönem boyunca alkol kullanılmamalı, sigara içilmemelidir. Ameliyat boyunca yutulan kanlar nedeniyle bir kez siyah-kırmızı kanlı kusma normal sayılabilir. Kusmalar tekrarlarsa, ağızdan taze kan gelirse mutlaka doktorunuz ile bağlantı kurulmalıdır. Bademcik ameliyatlarının yerleri birkaç gün içinde beyaz şeklinde görülecektir, bu iltihaplanma değildir. Bu dönemde ağız kokusu gelişmesi de normaldir. Bu dönem boyunca diş bakımı için diş macunu kullanılmadan sadece fırça ve su kullanılması yeterli olacaktır.


YEME - İÇME

Yeme içme alışkanlıklarımız genel olarak soğuk, sulu ve tanesiz gıdalardan, yavaş yavaş normal beslenme alışkanlığımıza doğru değişim göstermelidir. Özellikle ameliyat sonrasındaki ilk günlerde kesinlikle sıcak gıdalardan ve ameliyat sahasına zarar verebilecek kuru gıdalardan ve asitli yiyecek veya içeceklerden sakınılmalıdır.

Ameliyat günü, ameliyatın tamamlanmasından 2-3 saat sonra ağızdan besin alınmasına başlanabilir. Bu İLK GÜN beslenme içiin susadıkça soğuk su ve soğuk süt içilmeli, acıktıkça renksiz, tanesiz dondurma yenilmelidir. 

Ameliyat sonrası İKİNCİ GÜN, birinci gün alınabilecek gıdalara ek olarak soğuk şerbet, komposto, soğuk çay, ayran içilebilir. 

Ameliyat sonrası ÜÇÜNCÜ GÜN, ek olarak krema, puding, yoğurt gibi besinler eklenebilir. Sulu gıdalar içinde ıslatılmış ekmek içi veya bisküvi yenilebilir.

DÖRDÜNCÜ GÜN, tanesiz soğuk unlu ve yoğurtlu çorbalar içilebilir.

BEŞİNCİ GÜN, patates püresi ve ılık rafadan yumurta gibi gıdalar eklenebilir.

ALTINCI GÜN, ılık pilav ve iyi haşlanmış makarna yenilebilir.

YEDİNCİ-ONUNCU GÜNLERDE, kuru köfte, kızarmış ekmek gibi çok sert ve kuru gıdalar DIŞINDA fazla sıcak olmayan her şey yenilebilir.

ON GÜNDEN SONRA normal beslenmeye geçilmesinde sakınca yoktur.


AĞIZ BAKIMI

Bademcik ameliyatı sonrası ağızdan kötü kokular gelebilir. Bu yaraların iyileşmesiyle ilgili bir özellik olup, ağız bakımının yetersiz olduğu anlamına gelmez. Tükrük salgılanması bu dönemde hem ağrı kontrolü, hem ağzı bakımı için çok faydalıdır. Bu nedenle sakız çiğnenerek bolca tükrük salgısı uyarılmalıdır. Diş bakımı için ilk 3 gün diş macunu kullanılması tavsiye edilmez. Ancak dişlerin diş fırçası ve su ile fırçalanması da ağız ve diş bakımı için oldukça yeterli bir yöntemdir.


--

Prof.Dr. Mustafa Asım ŞAFAK,

Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi

Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı

KBB Anabilim Dalı Başkanı

NEMJ Baş Editör

Lefkoşa, KKTC


Mobile Phone KKTC: 0 542 877 55 66 

                         TC: 0 532 361 18 90

www.masafak.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder